5 Tips om uw data te beschermen op een WiFi netwerk

Tegenwoordig kunt u op steeds meer plekken gebruik maken van gratis WiFi. Zowel met uw mobiele telefoon, laptop als met uw tablet kunt u op diverse plaatsen in Nederland gratis gebruik maken van een internetaansluiting middels WiFi. Erg handig natuurlijk, want zo hebt u overal toegang tot internet. Maar wist u wel dat dit tevens (grote) beveiligingsrisico’s met zich mee brengt? Mobiele telefoons zijn tegenwoordig niets minder dan kleine computers en ook laptops en tablets doen hier niet aan af. Juist door het gebruik van een openbaar WiFi-netwerk maakt u het hackers gemakkelijk.

Tips voor het beschermen tegen beveiligingsrisico’s van WiFi. Om u te helpen ervoor te zorgen dat u geen doelwit vormt voor hackers, volgen hieronder vijf tips om uw mobiele telefoon, tablet of laptop te beschermen tegen ongewenste ‘bezoekers’.

Tegenwoordig kunt u op steeds meer plekken gebruik maken van gratis WiFi. Zowel met uw mobiele telefoon, laptop als met uw tablet kunt u op diverse plaatsen in Nederland gratis gebruik maken van een internetaansluiting middels WiFi. Erg handig natuurlijk, want zo hebt u overal toegang tot internet. Maar wist u wel dat dit tevens (grote) beveiligingsrisico’s met zich mee brengt? Mobiele telefoons zijn tegenwoordig niets minder dan kleine computers en ook laptops en tablets doen hier niet aan af. Juist door het gebruik van een openbaar WiFi-netwerk maakt u het hackers gemakkelijk.

Tips voor het beschermen tegen beveiligingsrisico’s van WiFi. Om u te helpen ervoor te zorgen dat u geen doelwit vormt voor hackers, volgen hieronder vijf tips om uw mobiele telefoon, tablet of laptop te beschermen tegen ongewenste ‘bezoekers’.

1. Maak geen gebruik van betaalservices

Let allereerst op hetgeen u doet wanneer u gebruik maakt van een openbaar WiFi-netwerk. Wanneer u op een openbaar WiFi-netwerk zit die geen beveiligingsmaatregelen heeft of servicegaranties geeft, doet u er verstandig aan geen gebruik te maken van betaalservices. Hierbij kunt u denken aan internetbanieren of online betaaldiensten. Uw inloggegevens kunnen bij een onbeveiligde verbinding namelijk gestolen worden en zo kan iemand anders eenvoudig bij uw geld komen.

2. Zorg voor up-to-date antivirussoftware en firewall

Let er voorts op dat de antivirus software en firewall van uw pc up-to-date zijn. Zorg er daarbij voor dat de beveiligingsinstellingen voldoende hoog staan, om te voorkomen dat iemand in uw computer komt.

3. Maak gebruik van een veilige VPN-verbinding

In het geval u inlogt op een bedrijfsnetwerk, maak dan altijd gebruik van veilige VPN-verbinding. Deze zorgen namelijk voor een geëncrypteerde en getunnelde verbinding, wat het voor hackers moeilijker maakt om zomaar (gevoelige) informatie te stelen. Op deze manier kunt u veilig gebruik maken van uw bedrijfsnetwerk.

4. Endpoint beveiligingssoftware tegen ongewenste software

Maak daarnaast te allen tijde gebruik van endpoint beveiligingssoftware om te voorkomen dat malware en andere soorten software op uw bedrijfsnetwerk worden geplaatst. Hiermee kunt u tevens uw server beschermen tegen ongeautoriseerde mobiele apparaten die op uw netwerk willen komen.

5. Scherm uw mobiele apparaten af

Zorg er ten slotte voor dat u uw mobiele apparaten niet tentoonstelt in het openbaar. Wanneer u toch in het openbaar gebruik wilt maken van uw mobiele apparaat, scherm deze dan af voor andere personen. Met name wanneer u in een bepaalde omgeving alleen bent, doet u er verstandig aan niet met uw mobiele apparaat te koop te lopen. Zo beschermt u uzelf tegen diefstal van uw geliefde apparaat.

Wilt u meer tips of adviezen rondom data beveiliging? Onze adviseurs vertellen ze graag aan u.

Reacties zijn gesloten.