Veilig op vakantie met 5 tips voor uw computer

Met 5 tips een veilige vakantie voor uw computer

De vakantieperiode breekt weer aan. Het digitale tijdperk zou het digitale tijdperk niet zijn als uw laptop en/of tablet niet meegaan. Waar u thuis op uw eigen netwerk zit en normaliter dus een goede beveiliging hebt, wordt dit op vakantie anders. U zal waarschijnlijk gebruik gaan maken van vreemde WiFi-netwerken en stelt uzelf daarbij bloot aan andere soorten beveiligingsrisico’s. Zonder dat u het doorheeft, hebben hackers, malware en andere ongewenste software zo genoeg mogelijkheden om u het leven zo moeilijk mogelijk te maken.

Met 5 tips een veilige vakantie voor uw computer

 

De vakantieperiode breekt weer aan. Het digitale tijdperk zou het digitale tijdperk niet zijn als uw laptop en/of tablet niet meegaan. Waar u thuis op uw eigen netwerk zit en normaliter dus een goede beveiliging hebt, wordt dit op vakantie anders. U zal waarschijnlijk gebruik gaan maken van vreemde WiFi-netwerken en stelt uzelf daarbij bloot aan andere soorten beveiligingsrisico’s. Zonder dat u het doorheeft, hebben hackers, malware en andere ongewenste software zo genoeg mogelijkheden om u het leven zo moeilijk mogelijk te maken.

Geef uw computer ook een fijne vakantie met onze vijf tips
Om uw computer zo goed mogelijk te beschermen tegen invloeden van buitenaf, dient u op een bepaald aantal zaken goed te letten. Hieronder volgen vijf tips die u hierbij helpen.

1. Maak een back-up van uw data

Zorg ervoor dat u vóór vertrek een back-up maakt van alle gegevens op uw laptop of tablet. U kunt hiervoor gebruik maken van een externe schijf of online software die speciaal is bedoeld om een back-up te maken van gegevens. Mocht u uw gegevens tijdens uw vakantie kwijt raken, dan weet u in ieder geval zeker dat u er direct weer over kunt beschikken zodra u thuis komt.

2. Zorg voor de meest recente update van uw antivirus software

Iedere dag komen er nieuwe updates van uw antivirus programma. Deze updates zijn voorzien van de nieuwste beschermingsmogelijkheden, zodat u te allen tijde beschermd bent tegen ongewenste personen en/of software. Check voordat u op vakantie gaat daarom of uw antivirus software up-to-date is. Wanneer u automatische updates toestaat, verzekert u zichzelf ervan dat u altijd over de meest recente updates beschikt.

3. Zorg dat ook andere programma’s en toepassingen up-to-date zijn

Ook uw browser en andere programma’s en toepassingen moeten worden voorzien van de meest recente updates. Cybercriminelen maken juist gebruik van zwakke plekken in uw programma’s. Zodra zwakke plekken bekend zijn, worden programma’s door de maker ervan geactualiseerd. Het is daarom belangrijk dat naast uw antivirus software ook alle andere programma’s en toepassingen voorzien zijn van de meest recente updates om zo optimaal beschermd te zijn.

4. Houd uw antivirus software ingeschakeld

Uw antivirus software kan dan wel voorzien zijn van de meest recente update, maar wanneer u deze niet ingeschakeld houdt, heeft u er niets aan. Controleer daarom te allen tijde of uw antivirus software ingeschakeld staat en of deze nog steeds up-to-date is.

5. Gebruik bekende en beveiligde WLAN’s

Zorg zoveel mogelijk voor een verbinding met een beveiligde WLAN. Maak daarnaast nooit gebruik van naamloze WLAN’s. Gebruik het liefst één die u bekend voorkomt, zoals de naam van het restaurant of het hotel waar u op dat moment bent.

Reacties zijn gesloten.