IT of ICT?

IT-of-ICT

In de begintijd van de automatisering en tijdens de (commerciële) ontwikkeling van de computer werd er nog niet gesproken van IT of ICT. Toen de grotere computercentra steeds vaker werden ingezet, werden ze nog aangeduid als computercentrum of rekencentrum.

In de begintijd van de automatisering en tijdens de (commerciële) ontwikkeling van de computer werd er nog niet gesproken van IT of ICT. Toen de grotere computercentra steeds vaker werden ingezet, werden ze nog aangeduid als computercentrum of rekencentrum.

Rekencentra

Het bekende RAET, vandaag de dag de toonaangevende dienstverlener in Nederland op het gebied van e-HRM, heeft het zelfs in de naam staan. Rekencentrum voor Administratie Efficiëncy en Techniek.

In de jaren 1950 – 1970 waar ik nu over spreek, waren er bijvoorbeeld systeemprogrammeurs, die zelf aanpassingen aan het operating systeem programmeerden! Analisten en programmeurs die meestal nog maatwerk applicaties ontwikkelden werden ontwikkelaars genoemd.

IT

In de jaren 1980 – 1990 veranderde de naamgeving steeds meer naar IT, informatietechnologie. Hiermede werd het gehele spectrum van de infrastructuur (computers groot en klein, randapparatuur, netwerken etc.) aangeduid. Inclusief de gehele mensgerichte organisatie er om heen, die de automatisering vorm gaven en het beleid hieromtrent uitvoerden.

ICT

Later werd er Communicatie toegevoegd aan de naam, ICT, informatie- en communicatietechnologie. Dit gebeurde omdat ook telefonie en internet werden toegevoegd als elementen in het technische en functionele spectrum.

Nu weer IT?

Nu zie je een andere verandering optreden. Er wordt meer en meer vanuit de organisatie, de business, bepaald wat wel en niet aangekocht/ingericht wordt. Vooral de businessanalisten spelen daarin een grotere rol dan voorheen. Ze worden immers aangestuurd door de organisatie en niet of in mindere mate door ICT.

Maar is het nog wel langer ICT? Meer en meer zien we in de literatuur en commerciële uitingen de afkorting IT terug. Verwarrend?! Toch weer een revival? Wat is het nu eigenlijk? Wie het weet mag het zeggen.

Wim Buitenhuis, 28 november 2012 

Reacties zijn gesloten.